Obiective

Obiective specifice

  1. Analiza istorica a realitatilor crematiunii in Romania secolelor XIX-XXI.  Aceasta ar acoperi un segment temporal situat intre mijlocul secolului al XIX-lea, cand primele idei cremationiste patrund in spatiul romanesc (datorita unei elite medicale, pe considerente igienice), perioada interbelica (cand ideea crematiunii se transpune in realitate datorita eforturilor societatii cremationiste Cenusa, fondata in 1923 care cu sprijinul Primariei Capitalei reuseste sa inaugureze Crematoriul Cenusa la 26 ianuarie 1928); perioada comunista (cand in ciuda caracterului proclamat ateu a regimului si a incercarii de implementare a modelului omului nou, nu sunt edificate crematorii in Romania) si intervalul de timp 1990 pana astazi, caracaterizat printr-o serie de evolutii specifice in domeniu (inaugurarea celui de al doilea Crematoriu Uman in Romania, Vitan Barzesti in 1994; inchiderea Crematoriului Cenusa in 2003, criza locurilor de veci in mediul urban etc.).
  2. Analiza influentei modelelor tradionale/religoase in cazul incinerarii – in ciuda caracterului de utilitate publica a crematiunii practica continua sa fie respinsa de catre Biserica Ortodoxa Romana, motivatia acestei atitudinii rezindand in corelatia intre respectul fata de trup si relatia acestuia cu sufletul si duhul sfant.
  3. Analiza aderentei actuale a populatiei fata de practica.
  4. Analiza imaginarului incinerarii coreland operele diversilor scriitori si poetii romani cu imaginarul popular, esential pentru a se intelege o parte dintre resorturile perceptiei actuale a practicii in Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>